Mitä on kiertotalous
- “Kiertotalous on talouden uusi malli, jossa materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä.” Näin on Sitra määritellyt kiertotalouden.
- JätePlus lehti (2/2016) kysyi kiertotaluoudesta Sitran Mari Pantsar-Kalliolta, hän vastaa: “Kiertotalous on paljon enemmän kuin syntyneen jätteen kierrätystä. Se on uusi talousmalli, jossa tuotanto ja käyttö suunnitellaan siten, että jätettä ei synny, vaan materiaalit ja niiden arvo säilyvät kierrossa.”
- Suomen Tekstiili & Muoti ry kirjoittaa kiertotaloudesta esimerkiksi, että “tekstiilien tuotantovaiheessa syntyvä hukka, kuten leikkuujäte, kannattaa hyödyntää materiaalina joko omassa tuotannossa tai tarjota sitä muiden käyttöön.”
2008 aloittaessamme toimintaamme ei vielä kiertotaloudesta puhuttu mutta tämä termi sopii mainiosti myös meidän tapaamme toimia.
SeriMeri on toimintansa alusta lähtien pyrkinyt minimoimaan jätteiden synnyn hyödyntämällä kaiken mahdollisen materiaalin. Käsinpainettuun kankaaseen laitetaan paljon työtä, aikaa ja ajatuksia. Tämän vuoksi tätä kallisarvoista uniikkia materiaalia ei laiteta roskiin, vaan tuotteet suunnitellaan mahdollisimman hyvin materiaalia hyödyntäviksi ja pienetkin palat hyödynnetään tuotteissa ja taiteessa.
Raaka-aineiden hankinnassa olemme pyrkineet ostamaan mahdollisimman paljon kankaita, jotka ovat jääneet joltain teollisuudenalalta käyttämättä, vajaita pakkoja, pakanpäitä ja leikkuusta jääneitä kangassoiroja. Tämän ovat asiakkaammekin huomanneet, värit ja kangasmateriaalit vaihtuvat usein ja välillä on aivan uniikkeja yhdistelmiä joita ei saa kun sen ainoan kerran.
Näissä kuvissa on uusimpia tuotteita, jotka ovat uniikkeja ja hyviä esimerkkejä SeriMerin noudattamasta kiertotaloudesta. Näissä laukuissa on yhdistelty tukevaa verhoilukangasta käsinpainettuna ja painamattomana. Olkalaukut ovat hyvin kulutusta kestäviä ja toimivat mainiosti myös vaikka tablettilaukkuina.